Ajutorul pentru copii în Canada

2010/09/23
Lichit în: Canada
17

Încep prin a menţiona că ieri a fost fericire mare la noi, întrucât ni s-a prelungit subsidia pentru day care. Până în iunie 2011. De ce aşa fericire? Pentru că nu mai stau cu teama că poate-mi creşte salariul şi nu mai sunt eligibil. Pentru că nu mai stau cu teama că, dacă-mi pierd job-ul peste 3 luni, devin iarăşi ne-eligibil pentru subsidie.

Child Care Subsidy

Child Care Subsidy este subvenţia acordată de guvernul provincial pentru acoperirea costurilor cu plasarea copilului la day care. Acordarea acestei subvenţii ţine de îndeplinirea următoarelor condiţii principale:

 • părinţii nu au timp (din motive bine întemeiate) să se îngrijească de copil (sunt la servici, sunt la şcoală, sunt „pe teren” în căutarea unui job etc.);
 • venitul net al familiei nu permite acoperirea – în parte sau integral – a cheltuielilor pentru day care.

Toate cele de mai sus trebuiesc dovedite cu hârtii şi trebuiesc să poată fi verificate. Adică trebuie dovadă scrisă că lucrezi (firma, persoană de contact, zile pe săptămână, ore/zi), dovadă că eşti la şcoală (şcoala, program de cursuri, zile pe săptămână, ore/zi, interval orar), dovadă că-ţi cauţi job şi din care să rezulte că orele alocate zilnic pentru asta nu-ţi permite să te ocupi şi de copil (istoricul activităţilor: unde ai trimis resumeuri – firme, adrese, persoane şi date de contact; interviuri: unde, când, cu cine – date de contact). Însăşi completarea fişei (tipizată) e un adevărat consumator de timp, dar asta nu se pune.

Ce se obţine? Se obţine o economisire frumuşică la bugetul familiei (banii intră direct în contul unităţii day care). Suma depinde de numărul de ore (zilnice) pentru care se dovedeşte că părinţii nu pot să se ocupe de copil. Nu depinde şi de costurile reale (tarifare) percepute de day care. Adică există şi un plafon maxim.

Noi am obţinut maximul posibil în cazul nostru, ceea ce înseamnă 550 de dolari. Da, aşa cum spuneam, e o sumă frumuşică. Adică mai plătim, din buzunarul propriu, o diferenţă de 150 de dolari şi juniorul nostru stă la day care timp de 7 ore…

Site oficial: Child Care

Update, 26 September 2010
Am uitat un lucru important de menţionat, legat de Child Care Subsidy, informaţie care nu apare pe site-ul lor oficial (o funcţionară de la ei a scăpat porumbelul pe guriţă). Venitul net luat în calcul pentru eligibilitate nu trebuie să depăşească 2700 de dolari pe familie.

Update, 24 June 2011
Tot legat de Child Care Subsidy în British Columbia, vă ofer o altă informaţie care nu apare pe site-ul lor oficial. După împlinirea vârstei de 6 ani, venitul net luat în calcul pentru eligibilitate nu trebuie să depăşească 1.275 de dolari pe familie (3 persoane).

Day Care

Deci un day care e locul în care-ţi laşi plodul pe perioada cât tu nu poţi să ai grijă de el. Orice day care e unitate privată iar preţurile diferă de la o unitate la alta (că doar e economie de piaţă). Hrana copilului nu intră în servicii, ci e asigurată de acasă.
În zona noastră cel mai mic preţ e 100 dolari ora/lună. Deci dacă-ţi laşi la ei plodul pentru 8 ore pe zi, mai laşi la ei din buzunar şi câte 800 de dolari în fiecare lună. Nu uitaţi: ziceam că 100 de dolari e cel mai ieftin, dar refaceţi socoteala şi la 120 – 150 – 200 de dolari ora, că e funcţie şi de vârsta (cu cât e mai mic copilul, cu atât e mai scump) şi eventualele „nevoi speciale” (adică dizabilităţi) ale copilului… Şi mai ţineţi cont că până la servici şi înapoi mai înseamnă ceva timp peste cele 8 ore şi, implicit, bani în plus la day care

Pe de altă parte, aceste unităţi sunt foarte diferite dar nu numai funcţie de tarife. În unele unităţi copii sunt lăsaţi liberi de capul lor să se joace (doar cu o minimă supraveghere), pe când în altele copii sunt antrenaţi în diferite activităţi educative. De exemplu, juniorul nostru a fost învăţat la day care să recunoască literele şi cifrele. Ştie să facă spelling corect la cuvine şi ştie să numere (aproape) corect până la 100. Ba pot spune chiar că ştie engleză aproape la fel de bine ca şi mine. Adică… sunt extrem de mulţumit (şi norocos totodată).

Alocaţia pentru copii – Child Tax Benefit (CCTB)

Alocaţia pentru copii se acordă tuturor părinţilor imigranţi (condiţiile sunt o banalitate) încă din prima lună de la aterizare în Canada. Nu contează când se aplică pentru alocaţie; plata se face retroactiv.

Valoarea alocaţiei pentru copii în Canada este fixă şi are două componente: una provincială (în cuantum de 286.33 de dolari pentru British Columbia) şi una federală (în valoare de 100 de dolari). Plăţile se fac însă simultan (386,33 dolari), prin virament, direct în contul bancar al părintelui (sau prin cec).
După ce copilul împlineşte vârsta de 6 ani, ajutorul federal se întrerupe (adică e vorba de cei 100 de dolari), ajutorul provincial mergând însă mai departe.

Site oficial: Child Tax Benefit (CCTB)

Citeşte şi:
Canada – primii paşi (3): Copiii

S-auzim numai de bine!

0 VoturiVotează!

Tags: , , ,

17 Responses to Ajutorul pentru copii în Canada

 1. Catalin_G-Vader
  2010/09/26 at 19:11

  Asra inseamna o natiune care are grija de viitorul ei si careia ii pasa de copii ei,un calcul simplu se duce in cazul tau la peste 900 cad/luna din partea CANADEI.
  E lesne de inteles de ce-i bine in Canada,sistemul este unul functional care ia in calcul faptul ca un parinte munceste mai bine daca stie ca copilul lui este SAFE.Si asta e doar unul din avantajele unui sistem functional caruia ii pasa……

  • 2010/09/26 at 21:21

   Da Vader, dar nu toată lumea e la fel de norocoasă. Sunt unii care, de exemplu, primesc doar 100$ pentru Child Care comparativ cu noi care primim 550$.
   În general cheltuielile cu copiii sunt cu mult mai mari cu cât copilul este mai mic. Sunt de-a dreptul „devastatoare” pentru bugetul familiei. La day care tariful e mult mai mare pentru ei, aşa că unii nu-şi permit dacă nu obţin şi subvenţie de la stat. Iar ca să stea unul dintre părinţi cu copilul asta înseamnă automat un salariu în minus. Ar mai fi soluţia nanny, dar şi aia costă 😉 O altă soluţie e să-i laşi în grija bunicilor, că e mai ieftin.
   Aşa se face că mulţi părinţi îşi duc copilul direct la kindergarten, la 5 ani, până atunci ţinându-l acasă.

   • Adelin
    2010/09/26 at 22:11

    As dori sa emigrez cu sotia si baietelul(3 ani) meu in Canada,ce sfat imi puteti da Domnule Gilbert .Va multumesc si scuze de ms

    • 2010/09/27 at 02:16

     Bună Adelin. Depinde ce anume te interesează să ştii.
     Şi nu mă lua cu Domnule (deşi am pretenţia că sunt) că mă faci să mă simt al naibii de bătrân (şi chiar dacă am o vârstă, vreau să mă cred încă verde) 😉

     • adelin
      2010/09/27 at 08:34

      E bine sa vin singur sau cu ei ? Sincer as prefera sa vin cu ei! Acum nu stiu cat de mult conteaza la punctaj?

     • 2010/09/28 at 08:42

      Adelin, uite aici părerea mea privitoare la partea cu plecatul singur sau cu familia.
      Cât priveşte partea cu punctajul, nu pricep ce vrei să spui. În procesul de emigrare se acordă puncte (pe care altfel nu le obţii) pentru nivelul de studii al partenerului (aplicantul secundar). Dar asta nu are nicio legătură cu plecarea efectivă în Canada.

 2. Adelin
  2010/09/28 at 19:58

  Multumesc mult Gilbert , acum inteleg mai bine cum sta treaba.

 3. 2010/09/29 at 06:54

  Dacă te-ai mai „limpezit” puţin în privinţa subiectului, atunci este un pas înaine. Cu cât afli mai multe despre o problemă, cu atât poţi să iei o decizie mai bună în privinţa ei.
  Baftă!

 4. pascu
  2010/11/07 at 14:04

  buna!!!

  M-ar interesa un jobb in constructii sau in domeniul forestier
  cam cum se plateste?? si daca e greu de gasit… un jobb in domeniu
  multumesc!!

  cu stima G. Pascu

 5. 2010/11/09 at 22:19

  Salut
  Am incercat sa aflu mai multe detalii dar, din pacate, n-am gasit.
  Tot ce pot sa-ti spun este ca in cele doua domenii mentionate de tine se gaseste de munca. Asta pentru ca la munca grea nu prea se inghesuie lumea. Mai stiu ca se si plateste bine, dar n-am o cifra.
  Poti „cerceta” aici: http://www.payscale.com/gigzig.aspx
  Selecteaza (in dreapta sus) Canada si introdu titulatura jobului vizat (daca stii).
  Rezultatele sunt medii. Adica sunt calculate pe principiul „daca eu mananc doi burgeri iar tu nu mananci niciunul, in medie am mancat cate un burger fiecare si deci suntem satui amandoi” 😉

 6. pascu
  2010/11/10 at 15:00

  BUNA!!!

  MULTUMESC MULT PT. RASPUNS
  Pai nu prea stiu ce denumire au meseriile astea in domeniul forestier, nici in ce stat din canada sunt, eu as prefera zona britanica.
  As dori sit-ul unei companii din domeniul forestier
  o zi buna!!!
  Scuze de deranj
  P.S. Daca ajung in Canada promit ca aduc o horinca buna de la Maramures.

 7. 2010/11/10 at 22:34

  Din pacate nu te pot ajuta cu mai mult pentru ca nici eu, la randul meu, nu stiu mai mult. Chiar si adresa site-ului ce ti l-am dat o am de la colegul meu.
  Munci forestiere ar trebui sa existe in toate provinciile, ca e plina Canada de paduri (si, daca tot avem de unde, exportam la greu spre State).
  Incearca in lista NOC sa identifici astfel de joburi – http://www5.hrsdc.gc.ca/noc/english/noc/2006/SearchDescription.aspx – da-un un search dupa termenul „forestier”. Bafta!
  P.S. Oare merit o horinca? 😉

 8. aurelie
  2011/05/05 at 20:59

  Buna, am si eu o intrebare pentru cineva care este deja in Canada si vede altfel lucrurile decat un aspirant la emigrare, intentionam ca in maxim 2 ani sa ajungem in Canada …insa timpul trece si vrem un copil, sa-l facem aici sau in Canada?

 9. 2011/05/08 at 17:57

  Păi, dragă Aurelie, ţi-ai cam dat răspunsul singură. Da, timpul trece iar ceasul vostru biologic ticăie implacabil.
  Eu zic să nu mai pierdeţi timpul şi să treceţi la treabă. 😉 Nu aveţi nimic de câştigat amânând până ajungeţi în Canada.
  Succes!

 10. 2015/05/26 at 14:05

  Buna, se pare ca au trecut ceva ani de cand nu a mai postat cineva, vreun comentariu pe aici, sper totusi, sa am noroc, si sa imi raspundeti si mie, daca se poate. In familia mea, suntem 4 membrii, respectiv: eu, sotul, fiul meu in varsta de 6 ani jumate, si o fica in varsta de 1 an jumate; am dori sa venim cu totii, in Canada, dar chiar daca eu si sotul, am merge sigur, la un job acolo, nu stiu ce m-as face cu copii…adica, in tara pentru fiul meu acum e infiintata clasa 0 (in loc de grupa pregatitoare de la gradinita), invata ceva engleza la scoala, dar prea putin, pentru a o intelege sau vorbi, iar de fica mea, ce sa mai spun…ce sanse as avea pentru ei, sa le gasesc o scoala/cresa, sau cum ar trebui procedat? si ce costuri ar fi, pentru noi ca familie, sa inchiriem o locuinta cu 2 camere/cumparam + costurile pentru copii? ce ma puteti sfatui, daca a-ti fi in locul meu? p.s: sa mergem numai unul dintre noi, dupa care sa vina si restul familiei, nu se pune problema. Va multumesc pentru raspuns!

  • 2015/05/28 at 05:21

   Anca, normal să-i luaţi cu voi – copiii au nevoie de părinţi fie ce-o fi. Soluţii pentru ei se găsesc (daycare, kindergarten etc.). Şi nu uita: ei se vor adapta mai repede decât o veţi face voi.

 11. Constantin
  2017/10/17 at 01:14

  Salut domnu Gilbert Mar interessa sa stiu si eu cat e socialu sau alocatia copilor in canada ad vrea sa imigrez in canada Mar interessa decat sa stiu ce ajutor pot avea cu 3 copii daca ad imigra in canada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *