Bani la buget, cu orice preţ

Foamea de bani a autorităţilor este atât de mare încât deviza statului ar putea suna aşa: „bani la buget, cu orice preţ”.

În articolul de ieri spuneam că statul va continua să-i decimeze pe comercianţii care au rezistat crizei, folosind instrumente opresive specifice: GF, OPC, ITM. Astăzi citim în presă că, potrivit unui ordin semnat de noul ministru al Finanţelor, angajaţii ANAF vor avea normă de firme controlate: minim câte 23 de firme sau 41 de persoane fizice autorizate (indicatorul de performanţă).

Şi pentru ca „tabloul” să fie complet, din 11 ianuarie 2010 Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a sporit competenţele Gărzii Financiare, atribuţiile comisarilor financiari extinzându-se în zona combaterii evaziunii fiscale.

 Întrucât plata stimulentelor pentru amenzi a rămas în vigoare (până la 25% din cuantumul amenzilor aplicate sau a impozitelor recuperate poate intra în buzunarul „taxatorilor”), calea către abuzuri rămâne deschisă în continuare. Asta cu atât mai mult cu cât angajaţii statului nu sunt responsabili pentru măsurile greşite pe care le dispun. Pentru a fi sancţionaţi, este nevoie de o decizie a instanţei în acest sens, însă, majoritatea contestaţiilor sunt formulate de contribuabili împotriva instituţiilor, nu a agenţilor constatatori. „Pe perioada cât îşi desfăşoară activitatea, persoanele care ocupă sau au ocupat funcţii de demnitate publică, înalţii funcţionari publici, funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, atât la nivel central, cât şi la nivel teritorial, nu răspund civil sau penal, după caz, decât dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea ori omisiunea îndeplinirii de către aceştia cu inovăţie, constând în culpă gravă sau gravă neglijenţă, a oricărui act ori fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor ce le revin”, scrie în ordonaţa 46/2009 a guvernului.

Cotidianul Ceahlăul scria, cu câteva zile în urmă, că „în ultima lună a anului trecut (2009), comisarii Gărzii Financiare Neamț au efectuat controale la 365 de firme constatând abateri la 322  dintre acestea, pentru care au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 434,50 mii lei”. Cum s-ar spune, peste 88% din firmele controlate de comisarii gărzii au fost prinse că nu respectă legea. Sau altfel spus, conform cifrelor prezentate, doar un patron din 10 este „curat şi cinstit”. Oare în ce ţară de hoţi trăim?
OK. Bun aşa rău. Continuând cu matematica, dacă într-o lună de zile au controlat 365 de firme, în douăsprezece luni eu vor controla circa 4.400 de firme. Ce se întâmplă cu restul de firme până la 11.700 câte există acum? Când le vor controla? Dar pe cele aproape 7.500 de PFA-uri?
Răspunsul e simplu: niciodată. Pentru că există şi categoria „clienţilor” tabu. Adică acei agenţi economici care nu au văzut şi nu vor pupa niciodată un control, pentru simplul motiv că ei sunt „protejaţii”.

Citeşte şi articolul următor: Şase, vine garda!

0 VoturiVotează!

Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *